Navigáció

Hegyesi Kertészet Madzagfalva Termelője 2009.
Viola Virág és Ajándékbolt, 5630 – Békés, Kalász u. 4.

Egynyári virágpalánták, muskátlik, évelők, árvácskák, leánderek termesztése és árusítása.

Hegyesi kertészet a kezdetektől:
Hegyesi Gábor 1992-ben indult el a „növények világa” felé. Az egyébként Autó-motor szerelő végzettségű kertészünk ekkor váltott szakmát. Első lépésként csatárkertben zöldség termesztéssel foglalkozott, majd 1994-től egyéni vállalkozóként a piac szorító hatása miatt ismét szakmai kitérőt tett, így lett piaci „bazár” árusító. Ezzel párhuzamosan minden ősszel koszorúk készítésével és értékesítésével került egyre közelebb a szakmához. A szakma szeretete vezette el 1999-ben odáig, hogy megvásárolta az első árvácska palántákat, egészen pontosan 3500 cserepet. Az első időszakban sok szakmai segítséget és biztatást kapott Edit lányától, aki kertészmérnök. Az autodidakta (önállóan tanuló) módon kertészeti szakmát kitanuló Hegyesi Gábor mára már számos fortélyt és ügyességet tudhat magáénak, amelyet nem féltve, szakma társainak is átadva végzi tevékenységét.

A Hegyesi Kertészet kínálata:
2009. őszétől újdonságként található meg az Erdélyből származó runki szegfű is. Évelő növényekből közel 50 fajtát tart. Egynyári növényekből, és muskátliból tavasztól 20-25 fajta lelhető fel.
A kínálat színességét biztosítja továbbá a virágzó hibiszkusz és leánder tövek is. Kertészünk kis mosolyt csalva az arcára árulta el nekünk, hogy az utóbb említett leánderek a „kedvencek”.
A kertészet adottságai:
Békésen a Kalász u. 4. sz. alatt található családi ház mögött meghúzódó mintegy 400 m2 ágyáson és a 2 db összesen 300 m2 fóliasátor területen cseperednek a palánták. A Német országból (mert a hazai palánták jelentős arányban selejtesek) származó palánták felneveléséhez Hegyesi úr által megfogalmazottak szerint az alábbi nélkülözhetetlen kellékek szükségesek: cserép, tőzeg, 6 hónapos tartós műtrágya, víz, fűtés, szakmai tudás-munka és mindenképen a virágok szeretete.

Értékesítés:
A Hegyesi Kertészet marketing és menedzseri munkáját a kertész felesége, Hegyesi Gáborné látja el. Neki köszönhető a Madzagfalva Termelője címért való nevezési lap kitöltése is, amely eredménye lett a megnyert Vándorserleg és oklevél. A szivárványban pompázó virágok értékesítése elsősorban a helyi és Szeghalmi piacon történik, valamint a háznál kialakított üzletben. A helyiek és környező települések lakosait és közületeit nem csak cserepes növényekkel, hanem 2002-től az üzletben vágott virágokkal, csokrokkal és ajándékokkal is kiszolgálják. 2009 őszétől már a Hegyesi Kertészet virágai díszítik Békés város köztereit is.

Tervek, jövőkép:
A Hegyesi Kertészet jelenlegi üzemméretét addig kívánja növelni, amíg egymaga el tudja látni a növények gondozását. Fejleszteni szeretne további egy 150 m2-es fóliasátor beállításával, valamint át szeretne térni talajvizes öntözéses rendszerre, amelyhez nitrát (só) nélküli vizet kell előállítani egy berendezés segítségével. Szakmai oldalról a növények specializálását látja követendő példának, vagyis a néhány fajta növény termesztésének a mesterfokon történő termesztését, hogy még csodálatosabb virágokkal kápráztassa el kedves vevőit.