Navigáció

Békésen, a XIII. Madzagfalvi Napok keretében szeptember 3–án este a nap sztárvendégeként Tabáni István lép színpadra. Ő a Csillag születik 2 tehetségkutató verseny győztesekén 2009 decemberében vált országosan ismertté. Azóta már a második albuma is napvilágot látott. Békési fellépése előtt készségesen válaszolt kérdéseinkre.


– Nyilatkozta, hogy televíziós szereplése előtt nem tanult énekelni, autodidaktaként Freddie Mercury számait gyakorolta. Ennyi elég volt? Milyen más módszereket alkalmazott? A családban volt-e zenész, akitől a tehetségét örökölhette?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind a két nagyszülőmtől örököltem a muzikalitást. Bár gyermekként szüleim engem is beírattak zeneiskolába, pár év múlva abbahagytam a hegedűórákat. A képzőművészet mindig is jobban érdekelt, így ennek éltem! Egészen addig, amíg nem hallottam Freddie Mercuryt. Nagy hatással volt és van rám a mai napig. Autodidakta módon kezdtem el az éneklést, először baráti körben, és később a Scherzo zenekar énekeseként. Soha nem volt semmilyen más módszerem, csak a szívemet adtam! Ma sem teszek másként!
– Az Iparművészeti Múzeum teremőréből 2009 decemberében a Csillag születik 2 győztese lett? Ezt hogyan élte meg?

– Egy álom valósággá vált! Úgy éreztem, hogy az életem új fejezethez ért, és most ezt én írhatom úgy, ahogy szeretném!
– Slágerlistás dalai, például a „Ments meg” és a „Gyönyörű szép” lírai számok. Milyen meggondolásból választotta ezt a stílust?
 
– Nem is igazából stílus ez, hanem érzelmek, hangulatok alapján jutottam el ezekhez a dalokhoz.
– Milyen szakmai stáb áll Ön mögött? A zeneszerzőre, hangszerelőre, szövegíróra, zenészekre gondolok.

 – Sokakkal dolgoztam és dolgozom együtt: Rakonczai Viktor, Kassai Róbert, Dandó Zolika, Major Eszter, Gyenge Lajos, Berkesi Alex, Jármai Edit, Ambrus Rita, Czomba Imre, Kormos János, Kisvári Ferenc, Máté Péter kísérő zenekara: a Főnix és persze lehetne még sorolni a neveket. Ezek az emberek mind hozzá tették az én sikeremhez azt a valamit, ami a sajátjuk, és úgy gondolom, ezzel harmonikus egészet alkottunk.
–  A jövőre nézve mik a céljai?

– Terveim között szerepel, hogy nagy koncertet adok egy szimfonikus zenekarral és kórussal! Olyan művek születésében szeretnék részt venni és előadni, amelyek elgondolkodtatnak, felkavarnak és rabul ejtenek!
– Szeptember 3-án este Békésen milyen dalokat hallhatunk Öntől? Milyen szisztéma alapján építi fel műsorát?

– Legyen ez meglepetés. De általában a kedvenc dalaimat éneklem. Ezek feldolgozások és saját dalok.