Navigáció

A Madzagfalvi Napok Békés város legnagyobb, több napos rendezvénysorozata, mely idén, a speciális helyzetre való tekintettel rövidített formában, kevesebb programelemmel lett megtartva szeptember 11-12-én. Gyermekprogramok, gasztronómiai rendezvények, sport- és egészségmegőrző programok közül válogathattak a látogatók a szombat esti koncert mellett.

A békési Díszítőművészeti szakkör “Hímzések a Nagy-Magyarországból” című kiállításának megnyitójára szeptember 11-én került sor a kulturális központban. (A tárlat október 11-ig, díjtalanul megtekinthető.) Sok látogatót vonzott a Díszmadárkedvelők Békés Megyei Egyesülete szervezésében megvalósuló díszmadár kiállítás, valamint a Békési Galériában nyíló “Jantyik Mátyás országházi festményei” című kiállítás is.
A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület nemrégiben megjelent helytörténeti kiadványának ünnepélyes bemutatójára is pénteken került sor a kulturális központban.
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, idén is felállítottuk a Madzagfalvi házasságkötő sátrat, ahol jelképesen egybekelhettek a szerelmesek. Bár az itt köttetett frigy nem hivatalos, de a ceremónia egyediségéből adódóan szép emlék lehetett a „házasságra lépő” pároknak.
Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Békési fiatalok és fiatal elszármazottak találkozóját az Erzsébet-ligetben, melynek témája ez alkalommal a sport volt. Vendégként részt vett rajta Ácsné Hortobágyi Anikó atléta, Surman Zoltán Jr. bokszoló, Laczó Dániel kenus, valamint Tar Bence kézilabda edző. Mindannyian beszéltek pályaválasztásukról, karrierjük alakulásáról, a sport iránti elköteleződésükről.
Az előző évekhez hasonlóan idén is szerepelt a programok között a „Bio-konyha”, melynek során a Békés és Környéke Biokultúra Közhasznú Egyesület közreműködésével az érdeklődők bepillantást nyerhettek a kovászos kenyér, valamint az erjesztett savanyúságok készítésébe, az ecetkészítés rejtelmeibe, és szó esett a savanyított tejtermékekről is. A Fenntartható Térségért Alapítvány jóvoltából ételkészítési bemutató is színesítette a programsorozatot, sátrukban olyan hagyományos fogások elkészítésének fortélyait leshettük el, mint a kötött galuska leves vagy a békési szilvalekváros papucs.

A gyermekek a pénteki „Madzagfalvi Pótgyermeknapon” kipróbálhatták magukat különböző sportágakban, kézműveskedhettek, játékos feladatokon vehettek részt az egyes állomásokon. Összemérhették ügyességüket a Békési Önkormányzati Tűzoltóság által megálmodott rekeszmászáson, este pedig a Kacagó Bábszínház „Egyszer volt Budán kutyavásár” című műsora csalt mosolyt az arcukra.
Népszerű újdonság volt továbbá a solymászbemutató is, a gyulai vár solymászaival.

A Rendezvény téri közösségi programok sorában bemutatkozott még a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, a Szent Lázár Alapítvány, a „Más Kép” Egyesület, az Aranykosár a Gyermekekért Alapítvány, az Együtt Könnyebb Közhasznú Egyesület, a Hetednapi Adventista Egyház, és az Esély Állat- és Természetvédő Egyesület.
Szombat délután megtelt nyávogással és ugatással a Sportcsarnok melletti kis parkoló, ahol a Cica- és Kutyaszépségverseny lelkes, ám kissé megszeppent résztvevői gyülekeztek, hogy összemérjék szépségüket.
A két nap során az egészséges életmód hívei is megtalálhatták a számukra érdekes programokat. Részt vehettek a családi jóga és hangtál relaxáción, az ingyenes hallásvizsgálaton vagy előadást hallgathattak meg a talpreflexológia jótékony hatásairól. A hagyományosan megtartott Madzagfalvi Véradáson háromszázhuszonheten jelentek meg a Barta Udvarban.
A Madzagfalvi futóverseny és félmaratoni futóverseny, a Tenisz kupa, a Kishalfogó Verseny, a Családias Hétpróba, a Rapid Sakkverseny, valamint a Sportcsarnokban zajló kézilabda mérkőzések és a középiskolások játékos sportvetélkedője színesítették a sport programok palettáját.
Szombat délután bemutatkoztak a helyi mozgásos csoportok is. Fellépett az Enjoy The Dance Tánciskola, a Linea Aerobik és Tánc Klub, a Grácia Mazsorett Együttes, az Energy Dance Cool, az Aikido csoport és Kiss Viki és csapatának zumba bemutatóját is láthattuk. Meglepetés műsorszámként pedig egy közös öröm táncot is bemutattak a zumbások az Enjoy The Dance és a Linea Aerobik Klub táncosaival kiegészülve, mellyel csatlakoztak a Jerusalema challenge-hez, melyet a világ számos pontján eltáncoltak már. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a testmozgás fontosságára.
A szabadtéri programok sorát a kajakosok lampionos felvonulása zárta.
Este a kulturális központ színpadán – az Ifjúsági díjak átadása és Kálmán Tibor polgármester zárszava után – Deniz és Orsovai Reni volt a Madzagfalvi Családi Napok vendége.

Jövőre is változatos, színes programokkal színvonalas színpadi produkciókkal várjuk majd a látogatókat, remélhetőleg a hagyományos 3 napos nagy rendezvénnyel. Találkozzunk 2020-ban is!

Köszönjük együttműködő partnereinknek, hogy támogatták a rendezvény létrejöttét.

Támogatók:
Békés Város Önkormányzata
Barta István Zoltán
Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar
Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület
Doboz
Visual Projekt Kft.
Szatyi Stage Team
Nikoszolg Bt. (Rusznák Marianna, Hagymási Ferenc)
Békési Fiatalokért Egyesület
Fenntartható Térségért Alapítvány
Penta Drink Ital nagy- és kiskereskedelem
PrímaGázfutár
Alföldvíz Zrt.
Békés és Környéke Biokultúra Egyesület
Magyar Vöröskereszt
Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
Békési Horgász Egyesület
Jákó Horgászbolt
Szeki Horgászbolt
Öreg Gumis
Lipták Pál
Gál László – Nagyház Pince Borozó
Csapó Pékség
Jan-ker Italnagyker
Balogh Sándor Gazdaboltja
Nagyház Pince Borozó
Dübögő Szálloda és Étterem
Esély Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület
Békési Polgárőrség Közhasznú Szervezet
Mentálhigiénés Egyesület
Együtt Könnyebb Közhasznú Egyesület
Szent Lázár Alapítvány
„Más Kép” Egyesület
Aranykosár a Gyermekekért Alapítvány
Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Békési Uszoda
Erdész Csaba állatorvos
Békési Önkormányzati Tűzoltóság
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság
Békés Városi Rendőrkapitányság
Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
Karács Ágnes
Szombat Ilona Anna
Békési Kajak-Kenu Club
Békési Férfi Kézilabda KFT.
Békési Torna Egylet Asztalitenisz Szakosztálya
Békési Torna Egylet Súlyemelő Szakosztálya
Linea Aerobik Klub
Békési Szabadidős Lovasklub Egyesület
Junior Vendéglátó Zrt.
Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.
Békési TE sakkszakosztálya
Falatka Állateledel
Csinger Anita
Nagy Lilla és Csikós Gábor
Harila Plusz Kft.
Díszmadárkedvelők Békés Megyei Egyesülete
Békési Diákok Atlétikai Clubja
Békési Tenisz Klub
Magyar Honvédség
Mezőberényi és Vésztői Művelődési Ház
Hetednapi Adventista Egyház

MÉDIAPARTNEREK:
Békési Újság
Békés Mátrix
Békési Sport
Békés Tv
Csaba Tv
7.tv
Kossuth rádió
Rádió 1
Mega Rádió
Csaba rádió
GA-Pix
Békés Megyei Hírlap
Beol
Behír
Tourinform Békés megye
Programturizmus
Körös Hírcentrum