Navigáció
Fotó: Gazsó János és Gazsóné Virág Éva

A Madzagfalvi Napok Békés város legnagyobb, 3 napos rendezvénysorozata, mely idén augusztus 19-21. között került megrendezésre. A város és a környék lakosságát megmozgató fesztivál elsősorban a helyi értékekre épül, hagyományőrző és gasztronómiai rendezvények, gyermek-, sport- és egészségmegőrző programok közül válogathattak a látogatók a délutáni és esti koncertek mellett.
A XXIV. Madzagfalvi Napok hivatalos megnyitójára – mely egybeesett a Békési helyi értékek című kiállítás megnyitójával – augusztus 19-én várták az érdeklődőket a Békés Városi Kulturális Központba, ahol lehetőség nyílt a békési Helyi Értéktárban szereplő ételek (pl.: lakós cipó, békési kolbász, szilvalekváros papucs) megkóstolására is.
Idén is sor került a Békésről elszármazottak találkozójára, és hatodik alkalommal rendezték meg a Békési fiatalok és fiatal elszármazottak találkozóját a kulturális központban. Ez utóbbinak idei témája az innovációk és startupok, vállakozások világa volt. Vendégként részt vett rajta Pocsaji Csilla, a Tebe hulladékmentes bolt alapítója, Fülöp-D. Nagy Boglárka és Draughn Réka üzletfejlesztési tanácsadók, valamint Pusztai Gábor fotós, a vaszonkeppont.hu tulajdonosa.
A Rendezvény téri közösségi programok sorában bemutatkozott többek között a Magyar Honvédség 14. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája, a Gál Ferenc Egyetem Békési Szakképző Iskolája, a Szent Lázár Alapítvány, a „Más Kép” Egyesület, az Együtt Könnyebb Közhasznú Egyesület, az Aranykosár a Gyermekekért Alapítvány, a Hétkrajcár Egyesület, a Mentálhigiénés Egyesület, a Fenntartható Térségért Alapítvány, az Esély- Állat és Természetvédő Egyesület, a Hetednapi Adventista Egyház, valamint a Békési Kajak-Kenu Club.
A gyermekek is számos program közül válogathattak a három nap során. Kipróbálhatták ügyességüket a Békési Önkormányzati Tűzoltóság által megálmodott rekeszmászáson és célba locsoláson, lovagolhattak az Egeresi Lovasudvarral, és arcfestésre is volt lehetőségük. A bátrabbak kipróbálhatták a Békési Rendőrkapitányság jóvoltából a részegszemüveget és kresz-tesztlapon mérhették fel tudásukat, vagy részt vehettek a FETA szervezésében megvalósuló csapadékvíz szemléletformáló programokon. Szombaton Dihenné Rucz Erika pompás mesés nagykövet interaktív, élőszavas meseelőadásán vehettek részt, majd vasárnap délután a Rutkai Bori Banda gyermekzenekar csalt vidám mosolyt az arcukra.
Az egészséges életmód és a sport szerelmesei is megtalálhatták a számukra legérdekesebbeket a programok sorában. A kulturális központban ingyenes vérnyomás- és vércukormérés, valamint masszázs várta az érdeklődőket, a Sportcsarnokban pedig a kézilabda meccseken szurkolhattak a csapatoknak. A Madzagfalvi futóverseny, a Hétpróba, az ovisok játékos sportvetélkedője, valamint a FETA szervezésében megvalósuló bringás délelőtt tovább színesítette a sportprogramok palettáját. A Magyar Bábus Biliárd Egyesület igazolt játékosai pedig a Madzagfalvi Biliárdversenyen mérhették össze tudásukat.
A Galéria adott otthont az Irányi Dániel és kora – helytörténeti kiállításnak és Hevesi Ferenc amatőr festőművész életmű kiállításának.
A hagyományosan megrendezett programok között idén is népszerű volt a Békési Ízek Utcája főzőverseny, melyen 21 csapat főzött. Ismét kedvelt volt a sakkverseny és a 66-os kártya és malomjáték bajnokság is, valamint újdonságként sor került az I. Madzagfalvi Chilievő Versenyre a Winners Garden és a Körös Chili szervezésében. Immár hetedik alkalommal kerestük – idén 34 benevezett nedű közül – Madzagfalva legjobb pálinkáját.
Sok látogatót vonzott a Békési Motoros Baráti Kör által életre hívott Madzagfalvi nagymotor szemle és motoros felvonulás, valamint a Díszmadárkedvelők Békés Megyei Egyesülete szervezésében megvalósuló díszmadár kiállítás is.
Új elem volt a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében a városismereti séta „A hely, ahol élünk” címmel, de akár Dottó kisvonattal is körbejárhatta Békést, aki inkább a kényelmesebb városnézést választotta.
Leleplezték, illetve felavatták a történelmi békési madzagot a körforgalomban. A jelképben azt a madzagot láthatják majd a közlekedők, amellyel huszonnégy évvel ezelőtt, 1998-ban a település legendáját felidézve, körbekerítették a város egy részét.
Újabb rekordot állítottak fel a minden évben nagyszámú jelentkező részvételével zajló Madzagfalvi Retro Véradáson a Barta Udvarban, ahol ez alkalommal négyszázhuszonöten adtak vért.
A legnagyobb érdeklődés természetesen mindig a délutáni és esti koncerteket kíséri. Pénteken Alee, Kis Grófo és a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar fellépése után a Tankcsapda koncertje töltötte meg a teret rajongókkal. Ezt követően Dj Hlásznyik, D Session és Yamina keverte hajnalig a zenéket a színpadon.
Szombaton Dolly műsora után Kocsis Dénes és Peller Anna, majd Csordás Ákos lépett színpadra. Az estet pedig Rúzsa Magdi élő koncertje zárta, melyen több ezres közönség tombolt.

Jövőre is változatos, színes programokkal és színvonalas színpadi produkciókkal várjuk majd a látogatókat. Találkozzunk 2023-ban is!

Köszönjük együttműködő partnereinknek, hogy támogatták a rendezvény létrejöttét.